Diefstalverzekering fiets: prijzen en details

Fietsendiefstal

Vandaag worden er naar schatting 32 fietsen per dag gestolen in Brussel, er worden dus 20 keer meer fietsen gestolen dan auto's.

Voor heel België melden de cijfers van de Federale Politie voor 2020, 24.411 gestolen fietsen, of 67 per dag !

Ook hun marktwaarde is sterk gestegen. "We gingen van enkele honderden naar enkele duizenden euro's voor een fiets."

Daarom is het sterk aan te raden om je fiets te registreren op My bike Brussels om de eigenaars van gestolen fietsen te helpen vinden. Hoewel dat zeer moeilijk blijft...

Het is logischer om een fietsverzekering af te sluiten om te genieten van de voordelen die je zou kunnen krijgen als je fiets wordt gestolen.

Hiervoor moet je absoluut je factuur van de aankoop van je fiets bewaren.

Prijzen van de verzekering van een elektrische fiets van 2.000 € in België
Maatschappij Prijs verzekering DIEFSTAL fiets/jaar Enkel diefstal of in een pack Voorwaarden Afsluiten
en online betalen
Ethias Ethias 49 € Diefstal Fietsen minder dan 2 jaar
behoudt 100% van zijn waarde gedurende 1 jaar
49 €/maand Aankopen
Yuzzu Yuzzu Trofee Decavi 2021 Trofee 2021 74 € Diefstal Fietsen minder dan 2 jaar
behoudt 100% van zijn waarde gedurende 2 jaar
74 €/maand Offerte
VAB bijstand VAB 77 € Diefstal + Schade Fietsen minder dan 6 maanden (of reeds verzekerd)
behoudt 100% van zijn waarde gedurende 1 jaar
77 €/maand Aankopen
Qover Me Qover Me 94 € Diefstal + Bijstand Fietsen minder dan 1 jaar
behoudt 100% van zijn waarde gedurende 3 jaar
94 €/maand Aankopen
P&V Assurances P&V Assurances 99 € Diefstal + Omnium
+ Bijstand
Fietsen minder dan 1 jaar
behoudt 100% van zijn waarde gedurende 1 jaar
99 €/maand Aankopen
AG Insurance AG Insurance 66 € Diefstal + Omnium Behoudt 100% van zijn waarde gedurende 1 jaar 66 €/maand Aankopen
Axa Axa 108 € Diefstal + Omnium
+ Bijstand
- 108 €/maand Aankopen

Voorbeelden van de prijs van de diefstalverzekering van een nieuwe elektrische fiets ter waarde van € 2.000 in België. Simulaties te goeder trouw uitgevoerd en onder voorbehoud van fouten met behulp van de calculators van de verzekeringsmaatschappijen op 12.11.2021

Bij de meeste verzekeraars zullen deze 4 acties gevraagd worden om te genieten van uw terugbetaling :

  • Dien binnen 24 tot 48 uur een klacht in bij de politie, afhankelijk van de maatschappij (dit kan online worden gedaan)
  • Het nummer van het proces-verbaal en een copie van het verhoor binnen 8 dagen na de feiten.
  • De aankoopfactuur in nieuwstaat van uw fiets en de voorziene accessoires.
  • Alle hangslotsleutels en batterijsleutel als de verzekerde fiets elektrisch is.

Dit zijn de verzekeraars die een fietsverzekering aanbieden en enkele specifieke details om bij hen een verzekering af te sluiten :

DVV Verzekeringen

DVV Assurances

Voor de Diefstal garantie is een hangslot gecertificeerd ART 2 sterren (of meer) of Sold Secure Gold/Silver verplicht om de fiets aan een vast bevestigingspunt te hangen. De aankoopfactuur is vereist. Als uw fiets minder dan 2 jaar oud is, wordt zijn aankoopwaarde volledig terugbetaald.

Yuzzu

Yuzzu

Geen franchise, je fiets behoudt de eerste 2 jaar zijn aanschafwaarde. De fiets moet aan een vast element worden bevestigd door een U-slot, een ketting of een opvouwbaar hangslot ART goedgekeurd met minimaal 2 sterren.

Ethias

Ethias

Een eigen risico van 200 € geldt voor verzekerden met woonplaats tussen 1000 en 1299.

De terugbetaling van Ethias varieert afhankelijk van de leeftijd van de fiets :

  • Eerste jaar: geen bijzonder waardeverminderingsverlies (0 % afschrijving)
  • Vanaf de 13e maand: -1 % per maand van de verzekerde waarde (met een maximale afschrijving van 75 %).

De fiets mag maximaal 2 jaar oud zijn wanneer deze garantie ingaat (de datum van aankoop in nieuwstaat dient als referentie). In geval van diefstal van de fiets, wordt u gevraagd om de aankoopfactuur in nieuwstaat en alle sleutels van het hangslot te sturen (die een aankoopwaarde van minstens 60 € moeten hebben, ongeacht het type).

Axa

Axa

Voor elk type fiets jonger dan 1 jaar.
Elk ART-goedgekeurd antidiefstalsysteem van het type "U", "ketting" of "vouwbaar", waardoor het frame van de fiets aan een vast bevestigingspunt kan worden bevestigd. Op de Belgische markt vind je veel hangsloten die het ART kwaliteitslabel dragen.

Qover Me

Qover Me

Terugbetaling van de gestolen fiets tegen de aankoopprijs gedurende 3 jaar. De verzekeraar dekt alle soorten twee- of driewielige fietsen die alleen door spierkracht in beweging komen en dat blijven op voorwaarde dat de eventuele bijstandssnelheid stopt bij 25 km/u.

Men dekt ook tweedehandsfietsen op voorwaarde dat ze minder dan 12 maanden oud zijn op het moment van aankoop van de verzekering. Voor alle tweedehandsfietsen en fietsen die meer dan 30 dagen oud zijn, zal men u vragen om hen recente foto's van uw fiets te sturen bij het afsluiten van de verzekering.

Fietsen verzekerd van 250 € tot 10.000 €.

De fiets moet worden vergrendeld met een goedgekeurd fietshangslot, hetzij ABUS (beveiliging 10 of hoger), ART (categorie 2 of hoger), FUB (2 wielen of hoger) of Sold Secure Silver (of Goud) EN worden gebruikt in overeenstemming met de instructies van de fabrikant EN tijdens de diefstal aan een vast punt zijn bevestigd.

P&V Verzekering

P&V Verzekering

De verzekerde is verplicht gebruik te maken van een antidiefstalsysteem dat voldoet aan de eisen bepaald in de bijzondere voorwaarden: ART 2-sterren gekeurd antidiefstalsysteem (verzekerde waarde van minder dan € 5.000 btwi) of ART 3 sterren (verzekerde waarde vanaf € 5.000 btwi). Het verzekerde voertuig moet ook aan een vast bevestigingspunt worden bevestigd.

Tijdens de eerste twaalf maanden van de dekking recupereert u 100% van de waarde van uw fiets zoals aangegeven op de aankoopfactuur, het bedrag van de vergoeding daalt daarna met 1% per maand.

CBC

CBC

CBC vergoedt het verzekerde bedrag van de fiets volledig tot 12 maanden na de datum van aankoop. De gefactureerde prijs van de fiets moet tussen de € 600 en € 10.000 liggen (fiets en accessoires inbegrepen). Het legt preventieve maatregelen op zoals het gebruik van een ART-goedgekeurd hangslot van categorie 2 of hoger of een Sold Secure Bicycle hangslot van het type Goud /Zilver.

AG Insurance

AG Insurance

Om in geval van diefstal te zijn gedekt, moet het frame van het verzekerde object aan een vast bevestigingspunt worden bevestigd door middel van een door AG goedgekeurd antidiefstalsysteem waarnaar wordt verwezen.

AG accepteert de volgende soorten hangsloten: ketting-, U-vormige of opvouwbare hangsloten :

  • Een ART 2-sterren goedgekeurd hangslot.
  • Of een minimumwaarde van 60 € BTW inbegrepen.

Een vast bevestigingspunt is een vast, onbeweeglijk en hard deel van steen, metaal of hout, verbonden met een massieve muur of vloer en waarvan het verzekerde object niet kan worden losgemaakt of losgemaakt, zelfs niet bij het optillen.

Gedurende het eerste jaar krijg je 100% van de waarde van je fiets vergoed, waarna de waarde met 1% per maand daalt.

Vanaf het 5e jaar wordt de terugbetaling de werkelijke waarde van de fiets.