Is een fietsverzekering verplicht in België?

Een bromfietsverzekering is in België enkel verplicht voor "Speed Pedelecs", dat zijn snelle elektrische fietsen waarvan de trapondersteuning boven 25 km/u blijft werken en waarmee je, door gelijktijdig te trappen, zelfs 45 km/u kunt halen.

Dergelijke fietsen moeten geregistreerd worden als bromfiets/scooter en er moet een bromfietsverzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor worden afgesloten.

Voor alle andere klassieke of elektrische fietsen moet u de schade vergoeden die u tijdens een ongeval zou kunnen berokkenen en de mensen vergoeden die u mogelijk hebt verwond: hetzij uit eigen zak, hetzij door een eenvoudige familiale verzekering af te sluiten die gemiddeld slechts 80 € per jaar kost en die heel uw gezin en de huisdieren dekt, onder andere als bestuurder van zachte mobiliteit en als voetganger en nog veel meer.

Aangezien het risico op het veroorzaken van een ongeval zeer reëel is op een fiets, is het sterk aan te raden om een familiale verzekering af te sluiten die u verzekert voor meer dan 25.000.000€ aan lichamelijke letsels en 5.000.000€ aan materiële schade.